VNO-NCW Noord blij met rijkscultuurnota kabinet

21 Sep 2004

Haren, 21 september 2004 – Het kabinet is gevoelig gebleken voor de indringende oproep van het noordelijk bedrijfsleven cultureel Noord – Nederland niet nog verder de duimschroeven aan te draaien. Goede culturele voorzieningen zijn van groot belang voor het vestigingsklimaat. Het bedrag dat Noord Nederland uit Den Haag krijgt voor cultuur is naar boven bijgesteld ten opzichte van de eerdere plannen.

Dit extra geld komt rechtstreeks ten goede aan Oerol, Peergroup, Noorderlicht, Noorderzon en Spanga. Het kabinet doet hiermee recht aan haar toezegging culturele uitingen beter regionaal te zullen spreiden.

Het NNO is gered doordat het Rijk heeft besloten de bezuinigingen op orkesten van 4.3% terug te brengen tot 3%. Samen met geld uit de extra rijks- en regionale middelen zijn de bezuinigingen op het Noord-Nederlands orkest (NNO) volledig gerepareerd. Goede culturele voorzieningen bepalen het bruisgehalte van de regio. Daarom ook moet de culturele sector in de noordelijke regio juist worden versterkt. Slechts 4% van het nationale cultuur-budget gaat naar Noord–Nederland. Er blijft – laat dat duidelijk zijn - genoeg ruimte voor verbetering aanwezig.

Thema's

Partners