Fonds Kunst en Economie een succes

17 Feb 2006

17 februari 2006 - Het verbond tussen kunst en economie dat VNO-NCW Noord en het Groninger Museum in 2002 sloten, heeft de regio geen windeieren gelegd. Met een totale economische spin-off van zo'n € 8 miljoen is de hoofddoelstelling van het Fonds Kunst en Economie overtuigend gehaald.

Het Fonds heeft bijgedragen aan extra bedrijvigheid, een positief imago van de regio en de bloei van het Groninger Museum. VNO-NCW Noord en het Groninger Museum zijn voornemens om vanaf 2007 het Fonds voor een nieuwe periode van vijf jaar te continueren.

Het Groninger Museum heeft een grote impact op de beeldvorming en uitstraling van Groningen als belangrijke exponent van de cultuur. Tegen die achtergrond namen VNO-NCW Noord en het Groninger Museum het initiatief tot de oprichting van de Stichting Fonds & Economie. Dit heeft tot doel te investeren in bijzondere tentoonstellingen in het Groninger Museum. Onderdeel van de gemaakte afspraken is dat bij een bezoekersaantal groter dan 75.000 geld in de kas van het Fonds terugvloeit. Hiermee wordt een basis gelegd voor toekomstige tentoonstellingen die door het Fonds kunnen worden ondersteund. 

Donateurs
Het Fonds is in de loop van de tijd door meerdere deelnemers gevuld. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, ABN AMRO Bank, BAM Utiliteitsbouw, Groningen Seaports, Hanzevast, Hazewinkel Pers, Holland Casino, Koop Holding, Koninklijke Theodorus Niemeyer, Koninklijke Wagenborg, KPMG Accountants, NAM, Rabobank Groningen en Staal Bankiers hebben een bijdrage geleverd. De gemeente Groningen en de provincie Groningen hebben in het Fonds ieder € 100.000 gestort. 

Aansprekende tentoonstellingen
De tentoonstellingen die met hulp van het Fonds mogelijk zijn gemaakt, zijn 'Fatale Vrouwen' in 2003 en 'Het Russische Landschap' in 2004. Beide tentoonstellingen waren een groot succes. Deze tentoonstellingen zorgden voor een stevige economische injectie met name in de regio Groningen. De derde tentoonstelling die gefinancierd wordt uit het fonds is Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De Repin van Finland. Tentoonstellingsperiode 17 december 2006 t/m 15 april 2007. 

Nog vijf jaar doorMet een totale economische spin-off van zo'n € 8 miljoen is de hoofddoelstelling van het Fonds overtuigend gehaald. Het Fonds heeft aantoonbaar bijgedragen aan extra bedrijvigheid voor de (boven)lokale economie, een positieve PR van de stad die het reguliere marketingbudget van de stad verre overtreft en de bloei van het Groninger Museum. VNO-NCW Noord en het Groninger Museum zijn voornemens om vanaf 2007 het Fonds voor een nieuwe periode van vijf jaar te continueren.

Thema's

Partners