Kabinet splijt Nederland!

15 Mei 2006

15 mei 2006 - De ondernemers in het Noorden zijn woedend op het kabinet en zijn de politieke en bestuurlijke spelletjes meer dan zat. Aanleiding is het voorgenomen besluit van het kabinet om af te zien van de Zuiderzeelijn. Zij hebben zich daarom verenigd in het actie comité ‘Hier trekken wij de lijn’ dat inmiddels op een brede steun kan rekenen.

Vakbeweging, studenten en talloze ondernemers bereiden een grootse manifestatie voor op 23 mei in Den Haag. De komende dagen zullen op tal van plaatsen activiteiten worden georganiseerd om het kabinet op andere gedachten te brengen.

De ondernemers menen dat het de hoogste tijd wordt dat het kabinet visie en daadkracht durft te tonen. ‘Nederland moet weer één land worden’, zo stellen de ondernemers. We moeten durven verbindingen te leggen. Verbindingen waardoor mensen sneller kunnen reizen. Verbindingen aanleggen waardoor onze economie en onze werkgelegenheid kan groeien in ons héle land. Verbindingen waardoor steden beter bereikbaar zijn. We lopen vast in files. Innovatie van onze economie komt te weinig van de grond. We leven dicht bij elkaar, maar de afstand tussen de mensen en de steden van ons land lijken verder weg dan ooit. Nederland moet weer één land worden. Daarom moeten we durven investeren in nieuwe verbindingen. Daar was Nederland altijd goed in. Bereikbaarheid, infrastructuur en onze unieke ligging in Europa, dat heeft ons land groot gemaakt. ‘Daarom trekken wij hier vandaag de lijn’, aldus Hans Haerkens, woordvoerder van de ondernemers.

Het kabinet verhult onder het mom van zakelijkheid dat er wel wordt geïnvesteerd in de Randstad, maar niet daarbuiten. Het is een grof schandaal dat het kabinet met twee maten meet. Het is de Randstad tegen de rest van Nederland. Dat terwijl alle regio's hard nodig zijn om de nationale economie draaiende te houden.

Kiezen voor de Zuiderzeelijn is meer dan een snelle OV-verbinding. Kiezen voor de Zuiderzeelijn is een keuze om van Nederland weer één land te maken waarin alle regio’s, alle bewoners tot hun recht komen. Nederland heeft alleen een toekomst als we onderling verbonden zijn, als economische ontwikkeling en welvaart overal een gelijke kans krijgt. Dat is de echte keuze rond de Zuiderzeelijn. Niet een gespleten en verdeeld land maar een land dat onderling verbonden is! ‘Dat is de keuze die de politiek moet maken en daar gaan we de komende dagen, weken en maanden keihard op inzetten in al onze contacten!’

Maar we gaan ook gewoon door. Het kabinet heeft 2,73 miljard gereserveerd, en het noorden is nog steeds bereid het ongekend hoge bedrag van 1 miljard beschikbaar te houden. ‘Een beter bewijs van onze overtuiging is er niet’. En om verder vertraging te voorkomen zijn de betrokken gemeenten en provincies al begonnen met het uitwerken van een Hogesnelheidstrein.' Ze komen op 23 mei met een variant die de gewenste effecten heeft en betaalbaar en haalbaar is. Er is geen tijd meer te verliezen', aldus Hans Haerkens.

Wilt u mee naar Den Haag? Geef u op via de website www.hiertrekkenwedelijn.nl

Thema's

Partners