Noordelijke economie door diepste dal heen

Noordelijke economie door diepste dal heen 3 Nov 2009

Hoewel de meeste cijfers nog altijd negatief zijn, lijkt de economie in het Noorden door het diepste dal heen te zijn. Dit blijkt uit de gegevens die de Kamer van Koophandel vandaag presenteerde.

Noord-Nederland doet het op veel gebieden minder slecht dan de rest van Nederland, aldus Wim de Kleuver van de Kamer van Koophandel. Hoewel er een fractie minder starters in het Noorden is dan een jaar geleden, is de daling minder sterk dan de landelijke daling. Ook scoort het Noorden goed (of: minder slecht) op het aantal afgegeven exportdocumenten. Dit aantal daalde met 5%, maar in het eerste kwartaal was dit nog 15%.

Ook op het gebied van economische krimp doet het Noorden het beter dan de rest van het land: het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillisementen steeg flink, maar minder dan landelijk. Hoewel het ergste achter de rug is, verwacht de KvK nog wel een nasleep van de crisis: met name de bouw- en transportsector krijgen het nog zwaar te verduren.

Thema's

Partners