Val kabinet onverantwoord

VNO-NCW Noord: val kabinet onverantwoord 22 Feb 2010

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord vindt de val het kabinet Balkenende IV teleurstellend en onverantwoord. Juist in deze tijd van economische tegenwind dreigen belangrijke beslissing te worden uitgesteld. Sectoren die zwaar in de problemen zitten, zoals bijvoorbeeld de Bouw, blijven hierdoor in de kou staan.

De val van het kabinet kan grote gevolgen voor het Noorden hebben. Alle projecten die onder de crisis- en herstelwet vallen - onder andere het knooppunt Joure, Traverse Harlingen en de Zuidelijke ringweg Groningen - lopen mogelijk vertraging op. De crisis- en herstelwet, die juist bedoeld is om procedures voor grote bouw- en infrastructurele projecten tijdelijk te versnellen, moet volgens VNO-NCW Noord zo snel mogelijk worden aangenomen door de Senaat.

Naast de genoemde projecten vreest VNO-NCW Noord voor vertraging bij de verdubbeling van de N33 (de weg tussen Assen en de Eemshaven). Hierover was door de provincie en het Rijk overeenstemming bereikt, maar de afspraken zijn niet bekrachtigd in een bestuursovereenkomst. Nu het kabinet gevallen is, is het onduidelijk of dit nog doorgaat.

VNO-NCW Noord maakt zich tevens zorgen over de aankomende bezuinigingen. De nationale schuld loopt wekelijks op, terwijl belangrijke beslissingen op deze manier worden uitgesteld. Er moeten volgens VNO-NCW Noord dan ook zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen. Tot die tijd moeten zowel de Eerste als de Tweede Kamer hun verantwoordelijkheid nemen en er alles aan doen om de economie en de werkgelegenheid te bevorderen.

Thema's

Partners