Een nieuwe fiets, een nieuw begin

Een nieuwe fiets, een nieuw begin 23 Feb 2010

,Dit is mijn eerste fiets met versnellingen. In deze tijd, met zo veel extra werk, zijn die ook hard nodig.” Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) nam vanochtend blijmoedig een nieuwe fiets in ontvangst. ,,Een nieuwe fiets, een nieuw begin”, klonk het optimistisch.
De tweewieler is een cadeautje van VNO-NCW Noord. Bert van der Haar, voorzitter VNO-NCW Noord, overhandigde de fiets op het Binnenhof aan het ‘rolmodel voor fietsend Nederland’. Donner fietst altijd van zijn huis in het Haagse Statenkwartier naar zijn werk. De CDA’er doet dat op een uiterst degelijk model, het type fiets dat in vroeger dagen wel een ‘stalen ros’ werd genoemd. ,,Die houd ik voor het woon-werkverkeer. Hij is zo oud dat hij niet gestolen wordt”, aldus de minister.

De nieuwe fiets (,,sjonge, met licht zonder dynamo”) wil hij gebruiken voor het pendelen tussen het Binnenhof en het departement. Hij mag hem niet houden. ,,Hij kost vast meer dan €50. Ik moet hem achterlaten in de vitrinekast met geschenken voor ministers.”

Er zijn achttien miljoen fietsen in Nederland, aldus Donners partijgenoot Joop Atsma. ,,In 2006 werden er 765.000 gestolen. Het lijkt erop dat dit met 100.000 per jaar omlaag is gegaan. Onder een volgend kabinet moet het aantal beneden het half miljoen komen. Alle nieuwe fietsen moeten daarom worden geregistreerd en een chip krijgen. Politie en stallinghouders moeten uitgerust worden met readers om zo de gestolen exemplaren op te sporen.”

Bekijk hier het filmpje van de NOS.

Partners