Skarsterlân mkb-vriendelijkste gemeente van het Noorden

gemeentehuis joure 7 Jun 2011

Noordelijke ondernemers hebben het Friese Skarsterlân voor de vierde keer op rij uitverkozen tot MKB-vriendelijkste gemeente van Noord-Nederland. MKB-Nederland Noord voorzitter Riek Siertsema maakte de winnaar bekend tijdens een speciale bijeenkomst voor ondernemers en gemeenten.

Skarsterlân is volgens ondernemers betrokken, communiceert goed en voert goed mkb-beleid. In de provincie Groningen is de gemeente Leek het ondernemersvriendelijkst, in Drenthe scoort Hoogeveen het beste.

In het onderzoek van MKB-Nederland, uitgevoerd door HanzeConnect, hebben landelijk in totaal 16.000 ondernemers de gemeenten beoordeeld op tevredenheid, imago, lokale lasten, communicatie en beleid. Met een rapportcijfer van een 8,2 op tevredenheid mag Skarsterlân zich terecht prijzen met de eerste plek op de ranglijst. ‘Een knappe prestatie’, vindt Siertsema, ‘gezien ook de andere gemeenten hun uiterste best doen om Skarsterlân eens van de troon te stoten.’ Verbeterpunt is dat de gemeente volgens de deelnemers aan het onderzoek soms wat traag is in het nemen van beslissingen.

De gemeente Leek gaat naar huis met een 7,7, gevolgd door Hoogeveen met een cijfer 7,1. Voor het eerst is er ook een prijs uitgereikt aan de grootste stijger op de ranglijst. Deze eer viel de gemeente Vlieland te beurt. Andere grote stijgers zijn: Dantumadeel, Leeuwarden, Meppel en Groningen.

MKB-Nederland Noord ziet dat de verkiezing effect heeft. ‘We gaan met veel gemeenten het gesprek aan om de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren’, aldus de voorzitter. Resultaten zijn te zien in vereenvoudigde APV’s, betere digitale communicatie en het invoeren van het ‘Bewijs van Goede Dienst’, een bewijs dat de gemeente voldoet aan de tien belangrijkste wensen van ondernemers. MKB-Nederland Noord wil dat nog meer gemeenten dit bewijs gaan implementeren in hun beleidsvoering.

Naast de prijsuitreiking van de MKB-vriendelijkste gemeente werden tijdens de bijeenkomst ook de resultaten van het onderzoek naar de administratieve lastendruk onder het bedrijfsleven in Noord-Nederland gepresenteerd. Het onderzoek, uitgevoerd door Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van de KvK Noord, levert interessante aanknopingspunten op voor gemeenten om hun ondernemersklimaat te verbeteren.

MKB-Nederland maakt op 14 juni de landelijke winnaar van de verkiezing voor de MKB-vriendelijkste gemeente bekend. Die dag zal blijken of de noordelijke winaars ook landelijk gezien goed scoren.

Thema's

Partners