'Stel behandeling aanbestedingswet niet langer uit'

tweede kamer 13 Jan 2012

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de aanbestedingswet, die al sinds april 2011 bij de Tweede Kamer ligt, zo snel mogelijk moet worden behandeld. Wachten op nieuwe Europese richtlijnen, zoals uit wetenschappelijke hoek wordt gesuggereerd, wijzen de ondernemers resoluut af. Het wachten op die richtlijnen, die misschien pas over jaren in werking zullen treden, mag absoluut geen excuus zijn om de aanbestedingsproblemen niet nu al aan te pakken.

Noodzaak
De noodzaak van een goede wettelijke regeling voor zowel de opdrachten boven als onder de Europese drempel is groot. Volgens de ondernemingsorganisaties lopen ondernemers tegen veel problemen aan. De wet moet voorkomen dat er onnodig zware eisen en voorwaarden worden gesteld aan de ondernemer.
Ook moet worden geblokkeerd dat opdrachten onnodig worden gebundeld, waardoor slechts enkele ondernemers nog mee zouden kunnen dingen naar de opdracht.

Oproep Kamerleden
Aanbestedingen moeten bovendien innovatie bevorderen, in plaats van deze af te remmen. Het huidige voorstel voor een nationale aanbestedingswet en diverse amendementen van Kamerleden die circuleren voorzien daarin. VNO-NCW en MKB-Nederland vragen de Kamerleden dan nu ook snel door te pakken en de aanbestedingswet te behandelen.

Horrorscenario
De ervaring leert dat voorstellen van de Europese Commissie lang in behandeling kunnen zijn bij het Europees Parlement en de Raad, stellen de organisaties. Voordat ze in Nederland in wetgeving zijn omgezet zijn we waarschijnlijk jaren verder. Jaren waarin zonder goed wettelijk kader de aanbestedingsproblemen zullen voortduren. Dat horrorscenario voor ondernemers moet worden voorkomen, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.


Thema's

Partners