'Steun crisispakket nodig voor financiële betrouwbaarheid'

wientjes alv 2012 24 Apr 2012

De financiële betrouwbaarheid van Nederland is door de val van het kabinet in het geding. Politieke partijen moeten snel hun meningsverschillen opzijzetten om het vertrouwen van de financiële markten te behouden, stelt Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. De ondernemingsorganisatie is bereid het crisispakket van het kabinet te steunen. Ondanks de pijnlijke maatregelen die er voor werkgevers inzitten. Enige uitzondering is het eerder verhogen van de AOW-leeftijd.

Afwaardering financiële markten
De sterke reputatie van financiële en budgettaire degelijkheid van Nederland staat op het spel. VNO-NCW-voorzitter Wientjes vindt het zeer zorgelijk dat ons land kan worden afgewaardeerd door de financiële markten. Dat betekent dat Nederland enkele miljarden meer rente moet betalen over de uitstaande schulden, bovenop de miljardenbezuinigingen. Dat gevaar lijkt afgewend als de Tweede Kamer er de komende weken in slaagt om zich achter het crisispakket te scharen.

Crisispakket
Het crisispakket pakt niet altijd even gunstig voor werkgevers. Wel is Wientjes blij met de maatregelen om iets te doen aan de grote hypotheekschuld. 'Dat is nodig omdat de stagnatie van de economie voortkomt uit de problemen op de woningmarkt. Alles afwegende zeggen wij: het glas is halfvol', zegt hij in het Financieele Dagblad.

Pensioenakkoord
Het enige onderdeel uit het pakket waar de voorzitter van VNO-NCW niet aan wil tornen is het eerder verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar. Volgens het crisispakket zou dat al in 2015 moeten gebeuren. Het pensioenakkoord dat vakbonden en werkgeversorganisaties zijn overeengekomen gaat uit van een verhoging in 2020.

Nationaal belang
Volgens Wientjes moet er snel worden gehandeld om de buitenwereld gerust te stellen. Hij roept politici op in het nationale belang verantwoordelijkheid te nemen. De voorzitter van VNO-NCW vindt dat er aan een begrotingstekort van niet meer dan 3% van het nationaal product in 2013 moet worden vastgehouden. 'Die 3% is een symbool, maar wel zo’n sterk symbool dat het gevaarlijk is voor het vertrouwen om dat los te laten.'

Bron: www.vno-ncw.nl

Thema's

Partners