Brusselse subsidie voor biomassafabriek in Delfzijl

biomcn 19 Dec 2012

Een consortium van BioMCN, Siemens Nederland, Linde en Visser & Smit Hanab heeft € 200 miljoen subsidie vanuit Brussel ontvangen voor een nieuwe biomethanolfabriek in Delfzijl. De fabriek is een van de grootste duurzame energieprojecten in Nederland. In totaal bedraagt de investering € 500 miljoen. In De nieuwe fabriek biedt straks werkgelegenheid aan zo'n honderd mensen.

Gisteren werd bekend dat de biomassafabriek €199 mln ontvangt uit een Europese subsidiepot voor grootschalige projecten op het gebied van hernieuwbare energie, de NER300-subsidie. Hiermee komt de totale investering in de fabriek op € 500 miljoen.

De fabriek gaat door het leven als het 'Woodspirit-project' en is een samenwerking tussen biomethanolproducent BioMCN, Siemens Nederland, Linde en Visser & Smit Hanab. De fabriek, die in 2017 operationeel moet zijn, zal duurzame biomethanol produceren uit afvalhout, restmateriaal uit de bosbouw en de houtverwerkende industrie. Dit kan gebruikt worden als bijmengbrandstof bij benzine, of als grondstof voor de chemische industrie.

Woodspirit is een van de grootste duurzame energieprojecten in ons land en moet als voorbeeld dienen voor dergelijke projecten in de rest van Europa. Hoeveel biomethanol de fabriek precies zal gaan produceren is niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit meer zijn dan de 250 miljoen liter die de huidige biotmethanolfabriek, ook van biobrandstofproducent BioMCN, in Delfzijl produceert.

Luister via deze link naar de reactie Rob Voncken, CEO van BioMCN

Thema's

Partners