Negen noordelijke ondernemers in MKB Innovatie Top 100

jetstream stef van der ziel 14 Jun 2013

Syntens, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad presenteren voor de achtste keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. Hierin staan negen noordelijke bedrijven, met als hoogte notering een achtste plaats voor Jet-Stream uit Groningen.

Foto: Stef van der Ziel van Jet-Stream met premier Rutte eerder dit jaar tijdens bezoek VNO-NCW Noord aan Mediacentrale.

Het internet is nooit gebouwd om honderdduizenden mensen video te laten kijken. Internetproviders hebben door de groei van videoverkeer problemen door filevorming op hun netwerken. Jet-Stream, gevestigd in de Mediacentrale in Groningen, ontwikkelde een nieuwe technologie om via het internet hoogwaardige videoregistraties uit te zenden: Content Delivery Network (CDN). Daarmee wordt data op vernieuwende wijze op het internet gedistribueerd, waardoor het aantal kijkers wordt vergroot terwijl de kwaliteit toeneemt. Bovendien verlagen de exploitatiekosten voor netwerkbeheer aanzienlijk.

Zoals gezegd: een achte plaats dus voor Jet-Stream in de MKB Innovatie Top 100 van Syntens, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad, een ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. Het ‘groene’ lettertype van Ecofont uit Utrecht voert deze lijst aan. Ecofont zorgt voor inktbesparing terwijl de kwaliteit van de afdruk behouden wordt. Het geheim is het schieten van kleine gaatjes in de letters, die onze hersenen niet kunnen waarnemen. Het trucje leidt tot besparing van papier en inkt dat oploopt tot wel 50%.

Verschil maken in crisistijd
Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. Zij maken het verschil in de crisis en kunnen de economie aanjagen met vernieuwingen. De jury beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn te vinden op www.syntens.nl/innovatietop100.

De plek in de rangschikking van de noordelijke bedrijven met een korte omschrijving:

8.
Sneller en beter streamen van hoge kwaliteit video
Jet-Stream B.V., Groningen
http://www.jet-stream.nl/
 
Het internet is nooit gebouwd om honderdduizenden mensen video te laten kijken. Internetproviders hebben door de groei van videoverkeer problemen door filevorming op hun netwerken. Jet-Stream ontwikkelde een nieuwe technologie om via het internet hoogwaardige videoregistraties uit te zenden: Content Delivery Network (CDN). Daarmee wordt data op vernieuwende wijze op het internet gedistribueerd, waardoor het aantal kijkers wordt vergroot terwijl de kwaliteit toeneemt. Bovendien verlagen de exploitatiekosten voor netwerkbeheer aanzienlijk.
 
Hoge kwaliteit video vraagt om een infrastructuur waarbij data (beeld en geluid) snel en betrouwbaar wordt verzonden. Jet-Stream komt met een fundamenteel vernieuwende insteek: een softwarematige in plaats van een (traditionele) hardware oplossing. De technologie vraagt lagere investeringen en operationele kosten en maakt intelligenter gebruik van de aanwezige netwerkcapaciteit. Dat kan weleens grote gevolgen hebben voor bestaande waardeketens.
 
54.
Zeer krachtig desinfectiemiddel
Watter, Assen
www.watter.nl
 
Het Watter systeem produceert op locatie door middel van elektrochemische activering van water en zout een zeer krachtig desinfectiemiddel. Wordt toegepast voor desinfectie van groente, fruit, gewassen en met name pluimveesector in meer dan 100 landen.
 
59.
Huis van hennep
Bouwbedrijf Kooi Appingedam BV, Appingedam
www.hennephuis.nl
 
Een prefab hennepwoning die CO2 bindt en 100 procent hernieuwbaar is. Bovendien is het materiaal zeer goed warmte-isolerend en volledig dampdoorlatend, waardoor er een natuurlijker binnenklimaat ontstaat. www.hennephuis.nl
 
60.
Palmleather voor slippers en tassen
Studio Tjeerd Veenhoven, Groningen
www.tjeerdveenhoven.com
 
Palmleather bestaat uit plantaardige vezels (palmbladeren) die worden verzacht en daarmee geschikt om leer, plastic en rubber producten te vervangen. De techniek voor dit procedé is ontwikkeld door Studio Tjeerd Veenhoven en wordt als kennis geëxporteerd naar India waar Palmleather wordt toegepast voor wegwerpslippers en tassen.
 
79.
Zorg op afstand bij chronische ziekten
Curit BV, Hoogezand-Sappemeer
www.curit.com

Curit Connect is zorg op afstand bij chronische ziekten. Het stelt de patiënt in staat, zelf de bloeddruk, hartslag, gewicht en andere indicatoren te controleren. De zorgverlener heeft voortdurend de beschikking over actuele gegevens van de patiënt, maar wordt pas gewaarschuwd als dat nodig is.

83.
Alziend oog voor meer veiligheid
Horus View & Explore B.V., Bedum         
www.horus.nl

Een 'alziend oog' dat via één systeem 360° data genereert, dit verrijkt en ontsluit waarmee ter plekke een (aanvullend) oordeel of reconstructies van de situatie ter plaatse kan worden verkregen:  bij werkzaamheden aan het spoor, op de luchthaven  en door de politie wordt deze techniek al gebruikt.

93.
Optimale planning
AutoTransportPortal, Emmen   
www.autotransportportal.eu   

Te vaak rijden autotransporteurs leeg rond omdat ze niet over de informatie beschikken waar alle voertuigen staan die vervoerd moeten worden. Soms zelfs achter elkaar aan! Via het platform van ATP is wordt wel inzichtelijk waar alles staat.

97.
Boot in veilige haven
Vtrace, Sneek    
www.vtrace.nl   

Slechts 30% van de gesloten vaartuigen wordt teruggevonden. V-trace weet welke gegevens nodig zijn om een boot snel terug te vinden. V-trace heeft ook een uniek netwerk opgebouwd met onder andere brug- en sluiswachters, havenmeesters en politie.

100.
Intelligente meter leert energie te besparen  
enerGQ, Groningen       
www.energq.com   

De iCARE maakt real time het energieverbruik in huis zichtbaar. De oplossing maakt gebruik van de nieuwste technieken op gebied van datacommunicatie en data analyse. De iCARE wordt aangesloten op de slimme meter en maakt deze intelligent. Gebruikers leren van eigen gedrag.

Thema's

Partners