'Cultuurinvesteringen leveren rendement'

EU Netwerk NN 130830 30 Aug 2013

Iedere euro die je investeert in cultuurbeleid levert er gemiddeld twee op. Investeren in een kandidaatstelling voor Culturele Hoofdstad van Europa loont dus. Dit zei Prof. Giep Hagoort, dean van de Amsterdam School of Management op de 14e bijeenkomst van het EU-netwerk voor Noord-Nederland in Leeuwarden. Het thema was deze keer het Europees cultuurbeleid.

Marjolijn Cremer van de European Cultural Foundation gaf de 50 aanwezigen een overzicht van het Europees cultuurbeleid. In november opent de Europese Commissie de eerste tender voor ‘Creative Europe’ met onder andere kredietfaciliteiten. Volgens Cremer moeten cultuurprojecten meer worden geïntegreerd in bijvoorbeeld gezondheidszorg, sociale cohesie of digitalisering. In de periode 2007-2013 werd slechts  € 6 miljard van de € 374 miljard aan EU structuurfondsen uitgegeven aan cultuur. Er valt dus veel te winnen.

Leeuwarden Culturele Hoofdstad?
Op 6 februari komt een jury met haar advies over welke Nederlandse stad in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zou moeten worden. Maastricht, Eindhoven en Leeuwarden zijn nog in de race. Almere, Den Haag en Utrecht zijn inmiddels afgevallen. Volgens Hagoort is het doel van dit EU-cultuurinstrument om steden te versterken. Betrokkenheid en doorwerking zijn cruciale criteria: “Het gaat niet om het zoveelste feestje. Er moet een strategie achter zitten. Wat voor innovatie wil je?”. Betrokkenheid kan blijken uit deelname van veel vrijwilligers. Doorwerking betekent dat er structurele ontwikkeling plaatsvindt, ook na afloop van dat ene jaar.

Aardappelcultuur verbindt

Boerin Froukje de Jong uit de Friese plattelandsgemeente Het Bildt gaf aan dat de kandidatuur van het nabije Leeuwarden nu al heeft geleid tot waardevolle contacten met Malta, waar Valetta in 2018 een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa mag zijn. Fries aardappelpootgoed groeit daar uit tot vroege tafelaardappelen die hier in maart en april worden geconsumeerd. Aan de verbinding die inmiddels is gelegd, wordt in de toekomst zeker verder gebouwd, of Leeuwarden nu Culturele Hoofdstad wordt of niet.

Anne de Jong (provincie Drenthe) liet weten dat er tot dusver nog niet veel afstemming is geweest in Noord-Nederlands verband, maar dat Drenthe de kandidatuur van Leeuwarden zeker steunt. Volgens Jocco Eijssen (gemeente Leeuwarden) is de culturele samenwerking tussen Leeuwarden en provinsje Fryslân al sterk verbeterd. Op 6 september moet blijken wat er nog meer in het vat zit.

Thema's

Partners