‘Stel alles in het werk om Aldel in de lucht te houden’

beeld eemshaven 11 Sep 2013

Werkgeversorganisaties VNO-NCW Noord en MKB Noord, Samenwerkende bedrijven Eemsdelta (SBE), KvK Noord-Nederland en werknemersorganisatie FNV roepen de provincie Groningen en het Rijk op om alles in het werk te stellen om Aldel in Delfzijl in de lucht te houden. “Zolang we in Europa op energiegebied geen gelijk speelveld hebben, is overheidsingrijpen gerechtvaardigd”, aldus Cor Zijderveld, voorzitter van SBE. 

Als aluminiumsmelter is Aldel in Nederland een grootverbruiker van energie. Hiervoor betaalt het bedrijf een hoge prijs: de elektriciteit in Nederland is duurder dan in andere landen, waardoor het goedkopere stroom uit Duitsland importeert. Aldel moet hier echter een fikse importheffing voor betalen. Bedrijven in andere landen hebben dit nadeel niet. Door deze aanhoudende problematiek komen net als Aldel vele concurrerende bedrijven in Nederland in de problemen.

“Voor onze industriële bedrijven is het daarom van wezenlijk belang om de ongelijke regels op de energiemarkt zo snel mogelijk gelijk te trekken”, aldus Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW en MKB Noord. “Dit zou een speerpunt van de regering moeten zijn, juist nu met het Topsectorenbeleid de kracht van onze industrie is onderkend. Bedrijven als Aldel moeten we koesteren.”

Zolang het ongelijke speelveld er echter nog is en er sprake is van oneerlijke concurrentie, moet de overheid samen met Aldel een oplossing vinden om het bedrijf overeind te houden. “Voor de werkgelegenheid in de regio is dit cruciaal”, aldus Zijderveld. Bij Aldel werken meer dan vierhonderd medewerkers. Daarnaast zijn er indirect nog eens vierhonderd banen bij betrokken.

VNO-NCW Noord, MKB Noord en SBE zullen een gezamenlijke brief aan de minister van Economische Zaken sturen om hun standpunt toe te lichten.

UPDATE: Beluister hier de toelichting van directeur Lambert Zwiers op RTV Noord.  

Partners