Zwolle mkb-vriendelijkste stad van Nederland

Zwolle_MKB-vriendelijkst 29 Nov 2013

Zwolle heeft volgens ondernemers het beste mkb-beleid van de 36 grootste steden van Nederland. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van MKB-Nederland. Zwolle wordt geprezen om de vriendelijkheid en beleefdheid van de ambtenaren en om de veiligheid. In totaal hebben ruim 18.000 ondernemers hun stem uitgebracht. Het Zuid-Hollandse Bergambacht is de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Stadskanaal, de mkb-vriendelijkste gemeente van Noord-Nederland, scoort ook landelijk goed met een derde plaats.

Goed parkeerbeleid

Met de eerste plaats bij de 36 grootste steden is Zwolle twee plaatsen gestegen ten opzichte van 2011. Ondernemers hechten veel waarde aan goede communicatie met hun gemeente. Gevraagd naar sterke punten wordt dit bij Zwolle vaak genoemd. Zwolle heeft de laatste jaren ook geïnvesteerd in het opknappen van oudere bedrijventerreinen. De bereikbaarheid van Zwolle midden in het land over de weg en per spoor zien ondernemers als pluspunt. Ze prijzen, maar bekritiseren tegelijkertijd de gemeente om het parkeerbeleid. De buspendel vanaf parkeerplaatsen buiten het centrum wordt gewaardeerd, maar zorgen zijn er om de bereikbaarheid van speciaalzaken. De afhandeling van vergunningen gaat ondernemers verder te traag. Het rapportcijfer voor Zwolle komt uit op een dikke voldoende: 7,4. De winnaar van 2011, Helmond, is dit jaar gezakt naar een vijfde plek. Zoetermeer en Enschede staan op 2 en 3.

Waakhond

MKB-Nederland organiseerde dit jaar voor de derde keer de tweejaarlijkse landelijke verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Lexnova en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken. Ruim 18.000 ondernemers hebben hun stem uitgebracht in de periode maart-augustus via www.mkbvriendelijkstegemeente.nl.

De impact van de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente is groot. “Het maakt voor gemeenten inzichtelijk hoe lokale ondernemers over hen denken en stimuleert gemeenten om hun service richting het MKB te verbeteren”, aldus Lambert Zwiers, directeur MKB-Nederland Noord. Iedere gemeente kan uiteindelijk een eindrapportage met de resultaten bestellen. “Zo kunnen ze zien hoe ze op verschillende onderdelen hebben gescoord en weten gemeenten wat ze in de toekomst kunnen of liever gezegd moeten verbeteren”, aldus Zwiers.

Rapporten

Gemeenten kunnen op www.mkbvriendelijkstegemeente.nl een uitgebreid rapport bestellen met de eigen resultaten.

Lees hier meer over het onderzoek en bekijk nog enkele staatjes

Ranglijst Top 5 (exclusief G36) – MKB-vriendelijkste gemeente 2012/2013

2013

2011

Gemeente

Tevredenheid
(rapportcijfer)

Imago

Communicatie
& Beleid

Lasten

1

1

Bergambacht

1 (8,4)

1

1

1

2

7

Rijssen-Holten

2 (8,0)

3

5

3

3

124

Stadskanaal

4 (7,8)

66

4

2

4

3

Roermond

6 (7,5)

2

7

5

5

4

Bunschoten

3 (7,9)

25

12

6

 

Ranglijst Top 5 G36 – MKB-vriendelijkste gemeente 2012/2013

2013

2011

Gemeente

Tevredenheid
(Rapportcijfer)

Imago

Communicatie
& Beleid

Lasten

1

3

Zwolle

1 (7,4)

10

5

3

2

4

Zoetermeer

2 (7,2)

20

2

5

3

6

Enschede

4 (7,0)

12

4

4

4

7

Ede

3 (7,1)

20

6

1

5

1

Helmond

5 (6,9)

18

1

7

Thema's

Partners