Start 5e editie Hansa Green Tour vanaf Provinciehuis Groningen

hansa green tour 2014 24 Jun 2014

Woensdagochtend 25 juni gaat de 5e editie van de Hansa Green Tour van start om 08.30 uur vanaf het Provinciehuis in Groningen. De Hansa Green Tour is een internationale netwerktour voor bedrijven en overheden om duurzame technologie te promoten in Noord Europa, om te leren van ‘best practises’ en kennis en ervaringen uit te wisselen. Van 25-28 juni rijden deelnemers van Groningen naar Kopenhagen.

Promotie van duurzame technologie
De deelnemers, bedrijven als Gasunie, Gasterra, Eneco, Attero, EWE, Audi, Mercedes maar ook de provincies Groningen en Drenthe, rijden allemaal met alternatief aangedreven auto’s van Hanzestad naar Hanzestad. Dit jaar wordt gestart in Groningen en gaat de route via Bremen en Hamburg naar Kopenhagen, dit jaar EU Green Capital (de duurzaamste stad van Europa). Onderweg worden duurzame energie initiatieven bezocht van Eneco, Attero, Audi, EWE en Mercedes. Ook de veerbootovertocht van Puttgarden naar Rødby gaat zo duurzaam mogelijk met de nieuwe hybrid ferry. De Hansa Green Tour deelnemers krijgen als eerste buitenlandse delegatie een rondleiding over de boot en door de machinekamer door de directeur van Scandlines. ‘s Avonds worden er netwerkbijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassades, energie-en duurzaamheidsclusters en lokale overheden.

Duurzame energie
Gestart wordt met een briefing en een demonstratie van groene ondernemer Marcel Dijkema van de Steamcompany, zelf ook deelnemer aan de tour. Hij rijdt mee met een unieke auto die mede mogelijk is gemaakt door de Provincie Groningen om auto’s te kunnen reinigen met stoom gemaakt van het hetzelfde groene gas waar de auto ook op rijdt. Na een welkomstwoord door gedeputeerde Yvonne van Mastrigt van de Provinicie Groningen gaan circa 20 bedrijven met hun elektrische, hybride en groengas auto’s op weg naar de eerste stop bij de nieuwe biomassa centrale van Eneco, de grootste bioenergy fabriek in de Benelux. Van daar uit gaat het verder naar de tweede stop bij Attero in Wijster, de grootste afvalverwerker van Nederland en producent van groengas. Hier wordt in samenwerking met Rolande LNG ook bio lng geproduceerd. Rolande LNG zal de tour meerijden met een special uitgeruste vrachtwagen op LNG.

Meer weten? Kijk op http://www.hansagreentour.com/

Thema's

Partners